AZE19 Rätta svar UK-Mensa nr 4

Fredag den 6 december 2013

 

 

Taleaf (namnsegment nr 9 ur mitt nickname ”Leafar Zeta”)

Bloggets Löpnummer AZE19

 

De rätta svaren publicerades den 2 december, men jag väntade tills rutan ”Winner's Name” skulle vara ifylld, vilket inträffade igår, torsdagen den 5 Dessa resultat hittas genom:

 

Puzzle Competitions - Mensa UK

 

Answer:  Severn, Ouse and Clyde.

 

===========

 

Severn och Tidvattnet

 

I mitt inlägg ”AZE17 Brittiska floder & Mensa 4” berättade jag den 28 november i denna AZE blogg, att mitt första svar blev SEVERN, tack vare att floden intresserade mig redan under Våren 2007. Nu kunde jag bekräfta att sammanträffandet ledde till namnet av en av de tre floderna som ingick i frågetävlingen.

 

Genom AZE17 kunde man hitta relaterade uppgifter, men denna gång anger jag den direkta länken till den surfing längs floden Severn, som bidrog till att jag senare under sommaren 2007 besökte ”The Bristol Channel”, samt floder vid de walesiska och engelska sidorna:

 

Severn Bore March 21st 2007

 

===========

 

Första genomgång - Severn

 

Som jag berättade i AZE17 hade jag nästan gett upp alla försök att hitta de rätta svaren. Jag hade kopierat över till en Excel ark, den fullständiga texten av Wiki artikeln om de engelska floden. Senare gjorde jag samma sak med floderna i Wales och Skottland. Dessa texter hamnade i samma Excel ark. Nästa steg var att sortera alla rader alfabetiskt. Vidare försökte jag radera bort alla rader som inte började med flodnamn.

 

Slutresultatet blev över 700 namn, av vilka några var upprepade och andra gällde olika floder som hade samma namn. Att hitta 3 rätta namn bland flera hundra namn var nästan omöjligt, tänkte jag.

 

Plötsligt kom jag ihåg att jag hade besökt flera brittiska floder sommaren 2007. Jag kontrollerade flera av dessa, men deras bokstäver passade inte. Strax därefter kom jag ihåg Severn floden, som jag först hade tänkt besöka, men som senare lämnade jag för ett framtida tillfälle. Detta namn passade bra och jag valde den som mitt första svar.

 

Som jag nämnde i AZE17, tittade jag igen på:

 

‘SUE LOVED SCENERY’

 

Tog bort de bokstäver som ingår i SEVERN och kvar blev:

 

- U - LO - - D S C E - E - Y

 

===========

 

Andra genomgång - Clyde

 

För länge, länge sedan flyttade jag till ett land LL som hade ett stort internationellt flygbolag. Så småningom lärde jag känna en av företagets flygvärdinnor (FV1). Senare träffade jag två andra flygvärdinnor som delade lägenhet med den första. En av dessa två andra (FV2) hade ett namn som skrivs på ett sätt, men som uttalas på ett helt annat sätt.

 

När jag tittade på de kvarstående bokstäverna bestämde jag mig för att gå systematiskt genom den sorterade listan som fanns i Excelbladet. Segmentet med bokstaven U gav ingen inspiration. Senare L och vidare O, D, S, utan att känna någon entusiasm. Genomgången av C fick mig reagera när jag såg ”Clyde”. Namnet påminde mig om flygvärdinnan FV2, fast det fattades 2 bokstäver och det fanns en bokstav som inte matchade och på fel plats.

 

Ljudkombinationerna spökade på något sätt. Om man tänker sig det svenska ordet ”Glädje” och man senare byter bokstaven G mot en C, blir resultatet ”Clädje”. Ungefär så låter minnet av namnet för FV2, i mina öron. Tidigare hade jag tänkt på kombinationen ”IDE” i slutet av vissa namn och ord i landet LL, som låter ungefär som ”YE”, vilket jag nu associerar med ”DJE”.

 

Det var ett snabbt beslut. Tittade på Clyde, tänkte på flygvärdinnan och kontrollerade möjligheten:

 

- U - LO - - D S C E - E - Y

 

Alla bokstäver passade och kvar blev:

 

- U - - O - - - S - - - E - -

 

Då kändes det som att det inte kunde stämma. Nej, jag hade misslyckats tänkte jag, eftersom bokstäverna U O S E låter knappast som grunden till ett lämpligt namn.

 

===========

 

Tredje genomgång - Ouse

 

Denna gång gick det ännu snabbare. Tittade i Excel listan med sekvensen:

 

- U - - O - - - S - - - E - -

 

U gav ingen träff, men O funkade perfekt och på kort tid.

 

Under tiden hade jag tittat på Wiki om ”Severn”:

 

”Severn (kymriska: Afon Hafren, latin: Sabrina) är med sina 354 kilometer Storbritanniens längsta och brittiska öarnas näst längsta flod (den irländska floden Shannon är längre). Severns källa är belägen 610 meter över havet på berget Plynlimon, Kambriska bergen, Wales. Floden strömmar först österut och sedan alltmer åt söder och sydväst.

 

På sin väg mot Bristolkanalen . . . ”

 

Jag hade troligen redan läst under året 2007 att Severn var Storbritanniens längsta flod, fast om jag gjorde det, hade jag hunnit glömma det. Informationen pekade på att Severn måste i så fall vara mycket känd inom UK. Mina enda associationer med den var egentligen Bristolkanalen och den s.k. Bore i samband med tidvattensurfing längs Severn.

 

Jag blev förvånad över att de gick relativt snabbt, efter att jag testade först med SEVERN.

 

===========

 

Inom AZE17 berättade jag om 'Flod nr 1':

 

”Mitt första svar blev alltså SEVERN. I mitt föregående inlägg ”AZE16 Bokstavering & Numrering” inom denna blogg publicerade jag en tabell som numrerade 26 bokstäver. Enligt denna tabell fanns följande motsvarighet:

 

SEVERN - - > 19 + 5 + 22 + 5 + 18 + 14 - - > 83

 

83 var just mitt första svar inom RT40 enligt ovan, där jag angav  ”83 + 60 + 49”.

 

Det återstår att se om detta/dessa svar är korrekt/a. I början på december 2013 kommer Mensa UK att ange de förväntade svaren. Då avser jag att både publicera dessa och att ange mina två andra svar, oavsett om jag hade rätt eller fel.”

 

===========

 

Clyde och Ouse

 

Nu kan jag dra nytta av samma tabell:

 

CLYDE - - > 3 + 12 + 25 + 4 + 5 = 49

 

OUSE - - > 15 + 21 + 19 + 5 = 60

 

Det stämmer alltså med mina tre svar inom RT40, där jag angav ”83 + 60 + 49”.

 

===========

 

IQ-nivån 135

 

Nu när 4 UK Mensa tävlingar har uppmärksammats, avstår jag från att fortsätta med den femte och med de som kommer efter den. Det känns att det är dags att återvända till ett av de tidiga skrifterna där jag beskrev några av avsikterna med att försöka delta i UK Competions.

 

I mitt Humaniora inlägg ”GL028 Intelligens-Kvot & Intresse”, skrev jag (Leafar) genom namnsegment 'Etalea' den 25 augusti 2013:

 

”Denna intelligens tävling som jag föreslår att delta i, innehåller endast en fråga, utan någon tidsgräns för att svara (utöver slutdatumet för att skicka svaret). Dessa riktiga IQ tester är å andra sidan mer komplicerade, eftersom de i Sverige består av 45 frågor som ska lösas på 20 minuter.”

 

I samma texten GL028 skrev jag även:

 

”Debatten om skillnaden i IQ nivån mellan troende och icke troende, förefaller ha missat några av dessa flera sanningar eller ansikten. Den mest uppenbara är i så fall att vilken troende som helst, som har en IQ nivå på t.ex. 120, borde vara klokare, smartare och mer intelligent än alla icke troende i hela världen, som endast har en IQ nivå på 100.

 

Viktigt att ta hänsyn till, är att jämförelser förutsätter att samtliga IQ mätningar gjordes med samma typ av tester. Annars antar jag att värden från olika länder måste omvandlas till motsvarande skalor.

 

Det motsatta gäller också, nämligen att en enda icke troende som har IQ 120 är klokare än alla troende i hela världen, som endast når IQ 100.”

 

- Med förbehåll för fel och förbiseenden

- Med reservation för språkliga fel

 

Med vänliga hälsningar

Leafar Zeta

 

===========

 

Mina fem senaste AZE blogg-inlägg:

 

AZI - Datum - Z-Dagar - Tid - Inlägg Titel

 

AZE14 - 09.11.13 - Z99 - 08:44 - AZE14 Kopian RT41 om Anagram

AZE15 - 12.11.13 - Z102 - 18:05 - AZE15 Tro, Bevis, Lögn & Sanning

AZE16 - 16.11.13 - Z106 - 11:55 - AZE16 Bokstavering & Numrering

AZE17 - 28.11.13 - Z118 - 19:58 - AZE17 Brittiska floder & Mensa 4

AZE18 - 02.12.13 - Z122 - 20:14 - AZE18 Länkar från RT41 till RT50

 

AZI = Antalet Z blogg Inlägg

Z-Dagar = AZE blogg, hittillsvarande livslängd, i antal dagar

 

===========


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0